בישולי הדרך
המדריך המקצועי לבישול בשטח
מאת: גלעד מאירי
הוצאת בישולי דרך
אנחנו משפחה מטיילת. פחות ממה שהיינו רוצים, ובכל זאת, יוצא לנו לבלות בשטח כמה פעמים בשנה. אנחנו כבר מנוסים, ומתארגנים די בזריזות לנסיעות האלה, אלא שאת רוב הזמן אנו משקיעים דווקא בתכנון מדוקדק של האוכל....שכן אותנו לא תתפסו אוכלים מקופסות שימורים. בדיוק להיפך. הישיבה מסביב למדורה מעוררת את היצירתיות הקולינרית שלנו, והאמת, אין כייף גדול יותר מלאכול טוב דווקא בשטח, האוכל טעים כפליים.
ממש במקרה, במסגרת שיטוטי באינטרנט, גיליתי את הספר בישולי דרך מאת גלעד מאירי.
גלעד, המתאר את עצמו כ"מיטיב לסת", טבח מנוסה ובשלן הרפתקני, שסוחב איתו לכל טיול שטח גם סירים, סאג' ופויקה.
"תיבול של שטח", כך מכנה גלעד את הטעם המיוחד שמלווה כל מאכל שמכינים אותו בשטח, והוא עושה את האוכל טעים כל כך. הספר מקבץ כ- 150 מתכוני שטח, החל בסלטים וטוסטים לטיילים מתחילים, וכלה במתכונים מאתגרים של פויקה וטאבון.
צילומים מקסימים מלווים את המתכונים, לא רק של המאכלים עצמם, אלא גם של נופי הארץ. אלה גם אלה גורמים לך לרצות לארוז תרמיל ולצאת בהזדמנות הראשונה לטיול, הכולל ארוחת שטח, כמובן. נשארת רק השאלה איזו ארוחה...
עברתי על הספר בהנאה גדולה. המתכונים כתובים בצורה ברורה ובהירה, ומלווים באנקדוטות חביבות. גם בשלני שטח מתחילים ימצאו לא מעט מתכונים מצויינים. בפרק על המדורה, למשל, מככב כמובן התפוח אדמה. אבל אין הכוונה לקרטושקעס המסורתי, תפוח האדמה המפוחם שכולנו מכירים ממדורות ל"ג בעומר. גלעד מציע מגוון מתכונים מעניינים, שקריאתם בלבד כבר מעירה את מיצי הקיבה. לדוגמא, המתכון "ביצה אינדיאנית":
חותכים "כיפה" מראש תפוח האדמה, מרוקנים את הפנים, ממלאים אותו בביצה חיה, מחזירים את הכיפה ומהדקים בעזרת קיסמים, עוטפים היטב בנייר כסף ומניחים בשולי המדורה למשך שעה ורבע. כמובן שאפשר להחליף את הביצה בכל מילוי שעולה על דעתכם. מי אמר שבישול בשטח הוא מוגבל?
האמת, שאפשר להמיר לא מעט מתכונים מהשטח למטבח הביתי, ויש כמה רעיונות מוצלחים שכדאי לאמץ בלי קשר למיקום- כמו למשל עוף שיכור – עוף צלוי על פחית בירה מתובלת או המתכון המקסים של עלי השוקולד: ממיסים שוקולד בסיר מעל סיר, מניחים להתקרר מעט ובעזרת האצבע מורחים שכבה על גבי עלה. מעבירים למקפיא (או לצידנית עם קרחונים) למשך כמה שעות ואז מקלפים את העלה...הספר מציע רעיונות נוספים להעסיק את הילדים בשטח כיצירת סוכריות קרמל על מקל או יותר נכון על ענפים – ממיסים סוכר בפחית שימורים וברגע שהוא נמס טובלים וחוזרים וטובלים את הענף בסוכר, עד שמתגבשת סוכריית קרמל טעימה בטעם של פעם.
בין לבין מציע הספר טיפים ועצות מועילים להפליא, כגון - מה עושים כשאין כירת גז ועדיין רוצים לבשל? תשובה: כירה מיתדות או כירה חפורה. איך מדליקים מנגל? תבחרו: שיטת הארובה, מגדל נרות או שיטת העצלנים...
ניכר שאת הספר הזה הכינו באהבה גדולה, ולא ויתרו על אף פרט: המתכונים מוקפדים, הצילומים מרהיבים, ושלל העצות והאנקדוטות מוסיפים לחוויית הקריאה.
מומלץ לכל מי שאוהב לטייל או לבשל, ובמיוחד לאלו שגם וגם...
נכתב על ידי יעל אורנן/ יתפרסם בעיתון קו למושב